torsdag 1 maj 2014

Jag är beredd att gå i fängelse för din rätt att uttrycka din åsikt

Läste i tidningen att SF väljer att inte visa SD valreklam på sina biografer. Skälet härtill är att man fått hot mot personalen.
Så trist. Och farligt.
Kanske är det så att SF måste ta sitt ansvar som arbetsgivare och eliminera hoten mot personalen. Kanske.
Kanske vore det bättre om samhället backade upp SF och dess personal, med t ex polisbevakning, så att hoten inte kunde verkställas.
Vi har nu senaste tiden sett flera exempel på hur ickedemokratiskt agerande inte bara tolereras utan också applåderas, bara för att målet för det ickedemokratiska agerandet är Sverigedemokraterna. Vi har sett hur SD hindrats från att framföra sitt budskap vid besök i skolor, på arbetsplatser, och nu då i form av att man stoppar deras valreklam.

Man kan ha vilka åsikter man vill om SD och deras budskap. Men de har en grundlagsskyddad rätt att framföra sitt budskap. 
Om vi kikar lite på andra partier så hittar vi  t ex FI, som tar avstånd från halva mänskligheten (männen).
Vi hittar Vänsterpartiet, som för inte alltför länge sen var intimt lierat med kommunister av gammal fin stalinisttyp. Är det någon som minns vad kommunisterna under Stalins ledning gjorde i Sovjetunionen? 
Den som önskar en liten refresh av den delen av vår historia kan ju läsa här:

levandehistoria.se

Och det är ingen som tycker att dessa partier ska stängas ute från den politiska arenan. Iallafall inte såvärst många.

Jag skrev inledningsvis att det som händer är farligt. Ja, det är mycket farligt. Genom att stänga ute SD från debatten, så skapar man martyrer. Jag skulle inte bli förvånad om SD genom den sista tidens händelser utökat sin väljarkår. Bara för att människor reagerar mot det antidemokratiska i att utestänga ett parti som framför en obekväm åsikt.

Man kan som sagt ha olika åsikter om SD. Och till detta ska jag kanske återkomma framöver. Men det jag vill komma till nu är att idag är det SD som är obekvämt. Vem vet vad som anses obekvämt i morgon. Kanske DU min vän?

Och vart är vi då på väg? 

Att mobba ut, eller försöka tiga ihjäl obekväma åsikter är ingen bra väg. Bättre då att slipa argumenten och ta en debatt. Visa på svagheterna och vinna med sina argument. Fast det vill ju till att man har bra argument då förstås.

Jag kan aldrig acceptera att man med maktmedel försöker tysta sina meningsmotståndare. Jag föddes i ett demokratiskt land med grundlagsskyddad yttrandefrihet och fria val. I ett sådant land vill jag fortsätta leva. Jag vill att mitt land ska fortsätta vara en demokrati och ett föredöme i världen.
Jag vill att våra styrande i regering, riksdag, kommuner och landsting står upp för demokratin och yttrandefriheten. Jag vill att alla politiska partier ska tillåtas framföra sitt budskap. Är det tillräckligt bra så vinner de sympatier. Är budskapet kasst, så röstar vi på någon annan. Simple as that!

Vilka åsikter man än har om SD så måste ändå vår grundlag om yttrandefrihet och demokrati väga tyngre. Och för att göra en travesti på Voltaire: Jag sympatiserar inte med dina åsikter, men jag är beredd att gå i fängelse för din rätt att uttrycka dem.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar